Onder het kopje 'Gebruikers' vind je twee modules. 'Sitebox gebruikers' en 'Geregistreerde bezoekers'. Samen vormen zij het gebruikersbeheer.

Op deze pagina:

Onder het kopje 'Gebruikers' vind je twee modules. 'Sitebox gebruikers' en 'Geregistreerde bezoekers'. Samen vormen zij het gebruikersbeheer:

Verschillende soorten gebruikers

Binnen Sitebox heb je het beheer over verschillende soorten gebruikers. De 'Sitebox gebruikers' en de 'Geregistreerde bezoekers'.

icoon gebruiker
Sitebox gebruikers zijn gebruikers die kunnen inloggen in Sitebox zelf.
icoon geregistreerde bezoeker
Geregistreerde bezoekers zijn bezoekers van je website die toegang hebben tot bepaalde delen van de website.

Gebruikers van Intranet worden op een andere manier beheerd. Lees hier meer over op de 'Overzichtspagina: Intranet'.

Sitebox gebruikers

Je vindt de module 'Sitebox gebruikers' onder het kopje 'Gebruikers'.

Binnen de module kun je zowel Sitebox gebruikers aanmaken, als  Gebruikersgroepen.

Rechten binnen Sitebox kun je instellen op het niveau van modules, mappen of zelfs items. Deze rechten ken je altijd toe aan een gebruikersgroep, en niet aan een persoon. Daarom is het belangrijk de Sitebox gebruikers onder te verdelen in gebruikersgroepen.

Per gebruiker wordt ook een samenvatting getoond. In deze samenvatting kun je snel zien in welke gebruikersgroepen de gebruiker zit, wanneer er voor het laatst is ingelogd, en met welk IP-adres. Ook kun je hier zien door wie het account voor het laatst is gewijzigd, en wanneer.

Nieuwe gebruikersgroep aanmaken

Klik binnen de module 'Gebruikers' op de actieknop  'groep toevoegen'.

Zet bij 'naam' de naam van je nieuwe groep. Klik op 'Opslaan'.

Nieuwe Sitebox gebruiker aanmaken

Klik binnen de module 'Sitebox gebruikers' op de actieknop  'toevoegen'.

Vul de velden op het eerste tabblad. Op het tweede tabblad staan de instellingen voor Twee factor authenticatie. Op het derde tabblad vind je de account-instellingen. Je kunt hier accounts in- en (uitgesteld) uitschakelen. Ook kun je inloggen met SSO verplichten, wanneer deze is ingesteld voor je installatie. Op het derde tabblad geef je aan in welke gebruikersgroepen deze persoon hoort. Klik op 'Opslaan' wanneer je klaar bent.

Het is belangrijk dat het wachtwoord van het account meteen aangepast wordt om de inloggegevens privé te houden. Daarom is het geen goed idee om het door jou aangemaakte wachtwoord met de nieuwe gebruiker te delen.

Na het aanmaken van het account log je uit in Sitebox, of open je Sitebox in de privé-modus van je browser. Je komt nu weer op het inlogscherm. Klik hier op 'Wachtwoord vergeten?' Vul in het volgende scherm het e-mailadres in waarmee de persoon moet inloggen en klik op 'Verstuur'. De persoon krijgt nu een e-mail waarmee zij hun eigen wachtwoord kunnen instellen.

Het is later altijd mogelijk je wachtwoord van Sitebox te wijzigen via het Dashboard.

Geregistreerde bezoekers

Je vindt de module 'Geregistreerde bezoekers' onder het kopje 'Gebruikers':

Binnen de module kun je zowel Geregistreerde bezoekers aanmaken, als  Bezoekersgroepen.

Toegang op de webpagina kun je instellen op het niveau van websites, mappen of zelfs items. Deze toegang ken je altijd toe aan een bezoekersgroep, en niet aan een persoon. Daarom is het belangrijk de Geregistreerde bezoekers onder te verdelen in bezoekersgroepen.

Per bezoeker wordt ook een samenvatting getoond. In deze samenvatting kun je snel zien in welke bezoekersgroepen de bezoeker zit, wanneer er voor het laatst is ingelogd, en met welk IP-adres. Ook kun je hier zien door wie het account voor het laatst is gewijzigd, en wanneer.

Nieuwe bezoekersgroep aanmaken

Klik binnen de module 'Geregistreerde bezoekers' aan de linkerzijde van de pagina op de actieknop  'groep toevoegen'.

Zet bij 'naam' de naam van je nieuwe groep. Klik op 'Opslaan'.

Nieuwe geregistreerde bezoeker aanmaken

Klik binnen de module 'Geregistreerde bezoekers' aan de rechterzijde van de pagina op de actieknop   'toevoegen'.

Vul de velden op het eerste tabblad. Op het tweede tabblad staan de instellingen voor Twee factor authenticatie. Op het derde tabblad vind je de account-instellingen. Je kunt hier accounts in- en (uitgesteld) uitschakelen. Op het derde tabblad geef je aan in welke bezoekersgroepen deze persoon hoort. Klik op 'Opslaan' wanneer je klaar bent.

Of een bezoeker zelf zijn wachtwoord kan aanpassen is afhankelijk van de inrichting van je website. Zorg daarom dat je het wachtwoord van een bezoeker altijd op een zorgvuldige manier deelt. Bijvoorbeeld via een sms-bericht.

Let op
Voor sommige websites worden 'Geregistreerde bezoekers' automatisch geïmporteerd vanuit de 'Active Directory'. Wijzig in Sitebox nooit het wachtwoord van een account dat vanuit de 'Active Directory' is geïmporteerd!

Rechten in de gebruikersmodules

Het instellen van rechten in de module 'Sitebox gebruikers' kan soms wat verwarring opleveren. Daarom wordt hier in dit artikel wat extra aandacht aan besteed.

Let op
Omdat het gebruikersbeheer in de regel alleen mag worden gedaan door de administrator, kunnen de rechten binnen deze module alleen door CARE worden aangepast. In ons artikel Rechten instellen lees je hoe je gebruikers rechten geeft binnen andere modules.

Er zijn drie plekken om binnen de module rechten in te stellen:

Module instellingen:

De module instellingen vind je door rechtsbovenin in je scherm op het icoon module instellingen 'tandwiel' te klikken.

In de module instellingen stel je in welke rechten de verschillende gebruikersgroepen hebben binnen deze module. Het gaat dus over het zien, aanmaken, wijzigen en verwijderen van groepen en gebruikers. Hiermee kun je niet instellen welke rechten de gebruikersgroepen hebben binnen de andere modules.

Groepsrechten wijzigen:

De groepsrechten kun je wijzigingen door onder de actieknop 'meer' in de kolom met gebruikersgroepen te kiezen voor de optie  'Groepsrechten wijzigen'.

Hier stel je in welke gebruikersgroepen de specifieke gebruikersgroep mogen zien en binnen deze gebruikersgroep gebruikers mogen toevoegen, wijzigen en verwijderen. Hiermee kun je niet instellen welke rechten deze gebruikersgroep heeft in andere modules.

Rechten wijzigen voor een gebruiker:

De groepsrechten kun je wijzigingen door onder de actieknop 'meer' in de kolom met gebruikersgroepen te kiezen voor de optie  'Rechten wijzigen'.

Hier stel je in welke gebruikersgroepen deze specifieke gebruiker mogen zien, wijzigen en verwijderen. Hiermee kun je niet instellen welke rechten deze gebruiker heeft in andere modules.

Het instellen van rechten voor een specifieke gebruikersgroep doe je dus per module, website, map of item. Je kan niet centraal de rechten van een gebruikersgroep instellen voor de gehele Sitebox installatie.

Twee factor authenticatie

Een twee factor authentication (2FA) is een authenticatie methode waarbij je twee stappen succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Alleen de combinatie van beide stappen zorgt ervoor dat je als Sitebox gebruiker of bezoeker toegang krijgt.

In Sitebox is de eerste stap het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord.

Voor de tweede stap zijn twee opties. Je kan gebruik maken van TOTP (Time-based One-time Password algorithm), of van FIDO2 (Fast IDentity Online).

TOTP is een eenmalige code die voor een korte tijd geldig is. Deze wordt verstrekt door app voor op je smartphone of tablet. De apps waarvan je gebruik kunt maken zijn Google Authenticator of Microsoft Authenticator.

FIDO2 maakt gebruik van een fysieke sleutel. Dit is een klein stukje hardware dat er bijvoorbeeld uitziet als een USB-stick die je in de USB-poort van je laptop of computer steekt. Sommige FIDO-keys maken gebruik van bluetooth of NFC (Near Field Communication). Wanneer je in Sitebox gebruik wilt maken van FIDO2, heb je een FIDO-key nodig die je in de USB poort van je laptop of computer kan steken.

Alleen de combinatie van beide stappen zorgt ervoor dat je als Sitebox gebruiker of bezoeker toegang krijgt.

Wil je meer lezen over hoe je als administrator de 2FA kunt instellen voor je gebruikers of bezoekers? Lees dan het artikel 'Twee factor authenticatie'.